Waarom geen bemiddelingskosten voor de huurder?

In Nederland is het sinds 1 juli 2016 niet toegestaan om bemiddelingskosten te vragen aan huurders voor het bemiddelen bij het vinden van een huurwoning. Deze wetgeving is tot stand gekomen vanwege verschillende redenen.

Ten eerste was er sprake van misbruik door verhuurmakelaars, die vaak hoge bemiddelingskosten rekenden aan huurders voor het vinden van een huurwoning. Deze kosten konden oplopen tot wel een maand huur of zelfs meer. Dit leidde tot hoge kosten voor huurders, vooral omdat zij al te maken hadden met hoge huurprijzen en andere kosten bij het huren van een woning.

Ten tweede was er sprake van een ongelijke verdeling van kosten tussen huurders en verhuurders. Verhuurders hoefden namelijk geen bemiddelingskosten te betalen, terwijl huurders wel deze kosten moesten betalen. Hierdoor was er sprake van een ongelijke verdeling van de kosten bij het vinden van een huurwoning.

Om deze redenen is de wetgeving aangepast en is het niet langer toegestaan om bemiddelingskosten te vragen aan huurders. Dit betekent dat verhuurmakelaars de kosten voor hun diensten nu moeten verhalen op de verhuurder of zelf moeten dragen. Hierdoor is de verdeling van kosten bij het vinden van een huurwoning nu meer in evenwicht.

Alle veelgestelde vragen